Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies.
Wiedza teoretyczna jest ważna, ale nic nie zastąpi praktycznej nauki. Nie jest ważne, czy mówimy o mechanikach, fryzjerach, technikach czy kucharzach. Wiedzą o tym w Zespole Szkół Chemicznych, gdzie przyszli kucharze mieli okazję poznać tajniki zawodu pizzermana, korzystając z życzliwości pizzerii „Pesto” z ulicy Zbiegniewskiej 85.
Na czym polega sekret dobrej pizzy? Jest ich co najmniej kilka, a wiele spośród nich poznaje się dzięki własnemu doświadczeniu, jednak o jednym z nich powinien wiedzieć każdy – składniki.
To przede wszystkim jakość produktów – tłumaczy prowadzący warsztaty Robert Mitraszewski – Używamy szynki, która jest leżakowana przez rok; szynki, która jest zasolona i leżakowana przez 60 dni; boczku, który leży około 3 miesięcy, też różnego rodzaju salami – wymienia produkty, które wykorzystuje w swojej codziennej pracy w „Pesto”.
Jak dodaje, w pracy pizzermana ważne jest też to, by być niekonwencjonalnym:
Łączymy smaki, staramy się iść w stronę klienta, żeby spróbował czegoś nowego. (…) Czegoś innego, czegoś, czego nie ma tutaj na lokalnym rynku.
Uczniowie z ZSCh mieli okazję nie tylko zapoznać się z tajnikami pracy doświadczonego pizzermana, ale także samemu stworzyć pizzę z przygotowanego wcześniej ciasta. Ciasta, które jest tajemnicą każdego dobrego pizzermana, ciasta, którego skład i proces powstawania są wynikiem wieloletnich doświadczeń.
Tymi doświadczeniami właśnie, Robert Mitraszewski dzielił się z przyszłymi kucharzami z „Chemika”.
Zobaczcie sami: