zschem.wek@gmail.com 0048 54 412 54 00
Uczennica z Chemika najlepsza w zawodzie kucharz
19 lutego 2018
0

Agata Grzejszczyk z klasy 3 ag okazała się najlepsza w zawodzie kucharz w ramach I etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, tym samym okazała się być najlepszą w całym województwie. Przed nią etap ogólnopolski.

Konkurs, który odbył się w Zespole Szkół CKR w Kowalu składał się z dwóch etapów. Pierwszy z nich polegał na rozwiązaniu testu, składającego się z 30 pytań. W ramach drugiej cześci trzeba było wykazać się umiejętnościami i doświadczeniem w sztuce kulinarnej. Tematem tegorocznych zmagań były dania z drobiu.

Agata przygotowała pieczoną kaczkę z jabłkami, konfiturą gruszkowo-imbirową z kluskami śląskimi w trzech kolorach. Przygotowanie dania w trakcie konkursu zajęło jej dwie godziny.

Jak mówi Agata – pomysł na danie jest autorski, a kluski śląskie, to przepis jej mamy. Rodzina uczennicy oraz ona sama pochodzi ze Śląska, zatem postanowiła połączyć kuchnię śląską z kuchnią kujawską, gdyż kaczka to typowo lokalna potrawa.

Jak mówi zwyciężczyni pierwszego etapu konkursu – doświadczenie w gotowaniu wynika nie tylko z zajęć szkolnych i praktycznych ale również z pracy w restauracji Złota Kaczka w miejscowości Toszek na Śląsku. Warto dodać, ze pierwsze dwa lata nauki w szkole mieszkała właśnie tam, a obecnie uczęszcza do Zespołu Szkół Chemicznych i mieszka we Włocławku.

Zdjęcia Zespół Szkół CKR w Kowalu

« 1 z 2 »
Skip to content