Ziemniak królem stołu – w Chemiku

 

Pączki z ziemniaków – takie danie zwyciężyło podczas konkursu gastronomicznego w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku. Zmagania młodych kucharzy były również okazją do rozmowy o współpracy przedsiębiorców ze szkołami.

Konkurs gastronomiczny poprzedził pokaz jednego z członków Jury. Pan Piotr Gachewicz – szef kuchni Zamek Gniew, Akademii Kulinarnej CONCEPT 37 oraz właściciel restauracji Archimagirus by Mariusz Gachewicz – zaprezentował uczniom i restauratorom swoje pomysły na dania z wykorzystaniem ziemniaków. Sam konkurs odbył się na w trzech pracowniach, gdzie dwuosobowe zespoły miały za zadanie wykonać danie na bazie ziemniaka. Jury oceniło walory smakowe przygotowanych dań oraz wizualne.

Sporym zaskoczeniem okazało się zwycięskie danie z ziemniaka, jakim były pączki. Pięknie wyrośnięte i smaczne pączki ziemniaczane stały się prawdziwym hitem wśród Jury.

Wyniki konkursu „Ziemniak królem stołu”

1 miejsce: Izabela Lewandowska i Weronika Baszczyńska

2 miejsce: Amelia Piotrowska i Wiktor Słupski

3 miejsce: Karina Muszyńska i Anna Woźnica

Wyróżnienie: Aleksandra Maciejczak i Karolina Chojnicka

 

Organizatorzy konkursu szczególne podziękowania kierują do:

  • Mariusz Gachewicz Szef kuchni Zamek Gniew, Szef Akademii Kulinarnej CONCEPT 37, Restauracja Archimagirus by Mariusz Gachewicz
  • Restauracja „Dziedziniec” Browar Loft Music Pub, Lord Jim Pub we Włocławku, Restauracja Złota Podkowa we Włocławku
  • Restauracja Tawerna w Brześciu Kujawskim
  • Urząd Marszałkowski województwa Kujawsko-Pomorskiego
  • Starostwo Powiatowe we Włocławku
  • Urząd Miasta Włocławek

 

Wydarzenie odbyło się

pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Piotra Całbeckiego.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”89″ gal_title=”Ziemniak królem stołu”]

paź 7, 2021

Skip to content